Brogårds tån

1920-tal på Tån


På bilden står Charlotta och Alfred i mitten, flankerade av sina barn Oskar och Clara. Längst till höger står min mamma Astrid, och framför dem ligger mammas halvbror Algot (kallad Tåalgot) på en del Östadbilder jag sett på nätet.


. Jag är nu 73 år, och min mamma berättade tyvärr väldigt lite om sin uppväxt, men Tån var som sagt ett kärt mål. Pappa var SJ-anställd så vi tog tåget till Sjöviks station och sen gick vi tre oerhört tråkiga raksträckor till Tån. Ibland hade vi råd att åka med Axels taxi (han bodde en bit österut längs Kilanda-vägen). Då bodde min mormors syskon Clara och Oskar kvar på stället. Mammas kusin Alva dök ofta upp där.


Min mormor föddes alltså på Tån 1882, dotter till Charlotta och Alfred, vilka båda dog på 1930-talet. Alfreds bror Carl och Charlottas syster Gustafva bodde i en stuga kallad Lamhage på Gethults ägor tvärs över landsvägen fast lite längre åt Kilandahållet.  Deras måg Johan Karlsson bodde i den stugan på 1920-talet med sina tre barn.


Jag bor i Värmland och min syster i Falun, så vi släppte Tån, när min mamma dog på 1990-talet. Vi sålde huset på den öppna marknaden, men innan dess hade stället gått i arv sedan 1700-talet.


Text: Sune Bergqvist